Sådan køber du ind som en italiener

MK Market

Det er vigtigt at bruge råvarer af god kvalitet, når du laver italiensk mad. Din mad bliver ikke bedre end de råvarer, du bruger. 

Mange italienske retter består desuden af få ingredienser, hvor man virkelig kan smage de enkelte komponenter, og det gør det endnu vigtigere at bruge kvalitetsråvarer. 

Italienerne går generelt meget op i mad og fødevarekvalitet. Der produceres som bekendt et væld af fantastiske fødevarer i Italien. Der findes mange små specialbutikker overalt i landet, og selv mindre byer har et ugentlig grønt- og frugt-marked ligesom mange bydele i de større byer har sit eget marked, der bugner af lækre grøntsager og frugter. 

Vi hører ofte, at det herhjemme kan være svært at finde de gode italienske råvarer, men de findes. Fx i webshops og i italienske delikatesse butikker, der findes rundt omkring i landet. Man kan også finde italienske produkter i supermarkederne. 

Men hvad skal du så kigge efter, når du køber ind til italiensk madlavning?

Ekstra jomfruolivenolie: Det kan være svært i Danmark at finde en god olivenolie. Men her er et par gode råd: Det skal være ekstra jomfruolivenolie, for det er den bedste kvalitet. Olivenolien skal være i en mørk flaske, da olien ikke tåler direkte lys. Kig efter en olivenolie med DOP-betegnelse, der er et kvalitetsstempel og/eller en økologisk olie. Disse producenter er underlagt en række strenge regler og kontrol. 

Og i det hele taget gælder det, at jo flere oplysninger, du kan finde på flasken, jo bedre: Hvilket land er olivenolien fra? Hvilke olivensorter er den fremstillet af? Hvilket firma har fremstillet olien? 

Vi foretrækker selv olivenolie fra mindre familievirksomheder, der ofte i generationer og med stolthed og passion dyrker oliven og fremstiller de skønne gyldne dråber. 

En fast bestanddel i vores køkken er økologisk ekstra jomfruolivenolie fra Marfuga i Umbrien. Det er en familievirksomhed, der har dyrket oliven i over 200 år. Vi har i mange år importeret Marfugas olier. Det gør vi ikke længere, men vi kan i dag ikke forestille os at lave italiensk mad uden at bruge Marfugas dejlige olier. Men du kan selvfølgelig finde andre gode ekstra jomfruolivenolier i Danmark. 

Balsamico-eddike: Gå efter den ægte balsamico fra Modena: Aceto Balsamico di Modena IGP. Vi er stødt på mange balsamico-eddiker, der indeholder farvestoffer, eddikesyre og/eller karamel. Men en god balsamico består kun af indkogt druemost og vineddike, så kig på ingredienslisten, inden du lægger balsamicoen i indkøbskurven. 

Tomater: Vi er stødt på mange kedelige færdiglavede tomatsaucer på supermarkedets hylder. Der findes selvfølgelig gode færdiglavede tomatsaucer. Men tit kan det betale sig at lave tomatsaucen selv, så hav altid gode dåsetomater i huset. Prøv fx de berømte og smagfulde San Marzano DOP fra Syditalien. 

Pasta: Der findes et hav af pasta-typer og – igen - som ved mange andre fødevarer kan det ikke betale sig at gå på kompromis med kvaliteten. Betal lidt mere og få en pasta af god kvalitet. Det bliver måske et par kroner dyrere per portion, men det er alle pengene værd. Vores favorit er pasta fra familievirksomheden La Romagna/Pasta Fratini i Umbrien, som vi også importerede i sin tid. Der findes selvfølgelig også andre gode pasta-mærker i Danmark, og du kan også lave din egen hjemmelavede pasta.

Parmesanost: Gå kun efter den ægte parmesanost, der hedder Parmigiano Reggiano DOP. Andre gode oste til at rive over pasta er Grana Padano og den noget stærkere fætter Pecorino Romano, der er en fåreost. Her i huset er vi meget vilde med Pecorino Romano.

Og så er det jo altid en god ide at købe grøntsager og frugt, når de er i sæson og gerne lokale, når det er muligt. Vi køber som regel også økologiske grøntsager og frugt. Og har du mulighed for selv at dyrke krydderurter, ja så har du altid friske urter ved hånden, når du går i køkkenet.

Rigtig god fornøjelse på indkøbsturen😊

Mange hilsner 

Mette and Kenneth

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!